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GOT FAQs?

Q: Our practitioner provides durable medical equipment 
(DME) or orthoses to patients at several hospitals and 

skilled nursing facilities. We have a question regarding billing 
patients for DME or orthoses provided before they are dis-
charged. We understood that if we provide the service to the 
patients more than 48 hours before their discharge then we can 
bill their insurance companies. However, we have been denied 
payment for several claims with a CO-97 reason code: The benefit 
for this service is included in the payment/allowance for another 
service/procedure that has already been adjudicated. We have 
changed the location code to either 31 or 32 for skilled nursing 
facility or nursing facility, respectively, but have not had success 
in receiving payment for patients we have served in these facili-
ties. The remark code M2 (not paid separately when the patient is 
an inpatient) has been attached to these denials. Can you clarify 
this billing situation for us?

A: Unfortunately, you were given incorrect information 
regarding this policy. The Region C Supplier Manual, 

Chapter 6, Section 13, pages 25–27, covers durable medical 

equipment, prosthetics, orthotics, and supplies (DMEPOS) and 
an inpatient stay (www.oandp.com/link/180). One of the con-
ditions listed that must be met is that “the supplier delivers the 
item to the beneficiary no earlier than two days before the day 
the facility discharges the beneficiary.” The general rule is that 
the date of service is equal to the date of delivery. However, pre-
discharge delivery of items intended for use upon discharge is 
considered provided on the date of discharge. In this case, the 
date of service on the claim should be the date of discharge.

Q: When billing for bilateral diabetic shoes (A-5500),  
what is the maximum amount of inserts we are allowed 

to bill for?

A: The Social Security Act §§1861(s)(12) and 1833(o) 
provide for coverage of therapeutic shoes and inserts 

for persons with diabetes mellitus. This is a separate Medicare 
benefit distinct from the DME or orthotics benefits. Under the 
therapeutic shoes benefit, beneficiaries are entitled to one pair 
of shoes and three sets of inserts each calendar year. In order 
to qualify for coverage under this benefit, the beneficiary must 
have a diabetes diagnosis. To read the article, visit www.oandp.
com/link/181

Q: We are a relatively new practice in Region C, and I was 
told by a manufacturer’s sales representative that not 

all manufacturers’ products will be paid by Medicare. He men-
tioned that Medicare has a list that verifies if the product and 
manufacturer is approved. Is this valid and if so, can you tell me 
how to access the list?

A: On August 27, 2012, the Centers for Medicare & Medic-
aid Services (CMS) Region C contractor, CGS Admin-

istrators, issued a news release titled, “Items Requiring Coding 
Verification Reviews by the PDAC [Pricing, Data Analysis and 
Coding].” As noted in the local coverage determinations (LCD) 
and related policy articles that include these codes, claims for 
these Healthcare Common Procedure Coding System (HCPCS) 
codes will be denied if the products requiring coding verification 
review are not listed on the PDAC Product Classification List. 
The Product Classification List is located on Durable Medical 
Equipment Coding System (DMECS). To access the DMECS, 
visit www.oandp.com/link/182. To read the press release, visit 
www.oandp.com/link/183  O&P EDGE

Lisa Lake-Salmon is the president of Acc-Q-Data, which provides billing, collections, and 
practice management software. She has been serving the O&P profession for more than a 
decade. We invite readers to write in and ask any questions they may have regarding billing, 
collections, or related subjects. While every attempt has been made to ensure accuracy, The 
O&P EDGE is not responsible for errors. For more information, contact lisa@opedge.com or 
visit www.acc-q-data.com

■ By Lisa Lake-Salmon

Denials are difficult to identify and time-consuming to appeal. When denials have you at your wit’s end, “Got FAQs?” can 
help you get your billing back on track. This month’s column answers your questions about billing for services to patients 
prior to discharge from a skilled nursing facility or hospital, inserts for diabetic shoes, and verifying items on the PDAC list.
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